[...] poszedł byś spać z powodu znacznej senności zalecam wykonanie krzywej glukozowo insulinowej w celu wykluczenia problemu z tym związanego. Zarówno podwyższony jak i obniżony poziom glukozy czy insuliny to czerwona lampka, że jest jakiś problem. Dodatkowo polecam wykonanie hemoglobiny glikowanej która pokaże nam czy problem jest od dłuższego [...]
[...] spoczynek nocny. W tym momencie muszę na chwilę wkroczyć na grunt przemian biochemicznych, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Przed snem wskazany jest wysoki poziom serotoniny - hormonu tkankowego (wydzielany w układzie pokarmowym, mózgu), pełniacego funkcję neuroprzekaznika (przekazuje odpowiednie sygnały do mózgu). Wywołuje on [...]
[...] związków chemicznych i leków, między innymi takich jak adriamycyna stosowana do leczenia nowotworów, która może powodować uszkodzenia mięśnia sercowego. Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi [...]
[...] ułatwianie i umożliwianie przemieszczania się glukozy z krwi do wnętrza komórek, dzięki czemu stężenie tego składnika w krwiobiegu utrzymywane jest na stałym, bezpiecznym poziomie. Istnieje bardzo wiele bodźców fizjologicznych wpływających na zwiększenie wydzielania insuliny wewnątrzustrojowej, jednak najsilniejszym z nich jest wzrost poziomu [...]
[...] O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy tym dane węglowodany trawione są wolniej. Indeks glikemiczny mówi o tym jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku w porównaniu do czystej glukozy. Dokładnie mówi on o tym o ile procent wzrośnie poziom glukozy we krwi (2-3 godziny po [...]
[...] białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności Współczynnik przeliczeniowy Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia 0,8 g na kilogram wagi ciała Aktywni sportowcy 1,2 - 1,4 g na 1 [...]
[...] oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy Whey C-6 jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy [...]
[...] - najwyższe wartości obserwuje się między 6.00 a 9.00 rano, najniższe w późnych godzinach popołudniowych i wieczorem ( spadek sięga wtedy 15-40% ). Gdy z pewnych przyczyn, poziom tego hormonu w ustroju w nienaturalny sposób wzrasta, w organizmie podnosi się alarm i następuje blokowanie całego mechanizmu : podwzgórze - przysadka - gonady, co w [...]
[...] co powoduje konwersje obwodowej T4( tyroksyna) w T3 (trijodotyronina). Znaczący wzrost T3 w stosunku do T4 następuje po 4 tyg. Ciągłego przyjmowania efedryny. Zwiększony poziom T3 może prowadzić do zwiększonego uwrażliwienia receptorów na działanie norepinefryny i epinefryny. Co warte odnotowania te same badania stwierdzają ze po 12 tyg. [...]
[...] jako paliwa energetycznego. W takich okolicznościach cukier mając utrudniony dostęp do komórek, często gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi). Osoby u których stwierdza się nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu bardzo często zapadają na cukrzycę oraz choroby jej towarzyszące. Hormon wzrostu [...]
[...] białkowych) podczas diet redukcyjnych wagę ciała w celu pozbycia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej (tzw. "robienie ketozy"). Tak wysokie spożycie białek może podnieść poziom przemiany materii nawet o 50%. Stosunkowo niska kaloryczność białek, jak też ich energochłonne trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania [...]
[...] przekąsek, które dostarczają dobrej mieszanki witamin i składników mineralnych, błonnika i złożonych węglowodanów. Zjadanie małej ilości jedzenia w ciągu dnia utrzymuje poziom cukru na bardzo stałym poziomie. To z kolei może pomóc w kontroli poziomu cholesterolu, a także zmniejsz ryzyko choroby serca. Stały poziom cukru we krwi zapobiega [...]
[...] Bardzo wysoka wartość biologiczna (BV=159) – powoduje zwiększoną przyswajalność < 0,4% tłuszczu w porcji < 0,6% z węglowodanów w porcji Zwiększa poziom regeneracji dzięki dużej zawartości BCAA Wysokie stężenie L-glutaminy Big Zone Pure BCAA 1200mg 150 kaps. http://img46.imageshack.us/img46/3773/bcaa1200.jpg Opis [...]
[...] w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny [...]
[...] nie możesz początkowo tyle wykonać, nie martw sie. Powoli pracuj nad ćwiczeniami wykonywanymi z idealną techniką i progresuj z ilością powtórzeń, jak wybudujesz odpowiedni poziom wytrzymałości. Trzecie ćwiczenie jest opcjonalne i służy do zbudowania tzw talii 'vacum' /SFD/Images/2016/3/2/138ea02e023b4c94aa268b322b4c471a.jpg 1*. Brzuszki ze [...]
[...] tętniczym, które piły do tej pory kawę na co dzień powinny zachować rozsądek i umiar w ilości wypijanych kaw, ale wcale nie muszą z niej całkowicie rezygnować. Kofeina a poziom cholesterolu Okazuje się, że w tym przypadku znaczenie ma rodzaj kawy. Otóż naukowcy na podstawie licznych badań wysnuli wnioski, iż picie kawy niefiltrowanej może [...]
[...] białkowych) podczas diet redukcyjnych wagę ciała w celu pozbycia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej (tzw. "robienie ketozy"). Tak wysokie spożycie białek może podnieść poziom przemiany materii nawet o 50%. Stosunkowo niska kaloryczność białek, jak też ich energochłonne trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania [...]
[...] mięśniowych jądra komórek satelitarnych, bierze udział w procesie nitrolizacji - przyłączając się do enzymów katabolicznych - tym samym ochraniając same białka, podnosi poziom cyklicznych nukleotydów oraz bierze udział w samy skurczu mięśni. Właśnie tak szeroki wpływ pozwala sportowcom na stosowanie NO-boosterów - od budowania masy, siły, a [...]
[...] Cząsteczki te znamy najlepiej, poprzez najczęściej wymienianych ich reprezentantów - lipoproteiny o malej i bardzo malej gęstości - "złe" LDL i VLDL, których wysoki poziom uznawany jest za nieomylny wskaźnik wysokiego ryzyka rozwoju miażdżycy. Dietę bogato tłuszczową, niestety, uznano również za jeden z czynników ryzyka choroby [...]